Home / Clients / Projects / University of Texas Health Science Center at San Antonio, Barshop Institute for Longevity and Aging Studies

University of Texas Health Science Center at San Antonio, Barshop Institute for Longevity and Aging Studies


2483_From-Parking-Lot-3-Stories_1920x768

Vaughn served as the construction manager-at-risk for the new research facility that houses top scientists conducting clinical research in aging and neurodegenerative diseases. The university sought to support and enhance the existing Barshop Institute by relocating its scientists, animals, and laboratories from the Texas Research Park to the main Health Science Center Greehey Academic and Research campus. To foster collaboration between scientists and easily transport animals between vivarium locations, the New Barshop Institute connects to the South Texas Research Facility across the street via an open-air bridge. The project features open research laboratories, laboratory support areas, a vivarium and vivarium support spaces, administrative and faculty offices, and surface parking. We installed complex MEP systems to ensure we met the stringent humidity, lighting, and vibration controls required to conduct highly sensitive research in the vivarium. The animal facility primarily houses rodents and is broken into two suites. Each suite contains holding rooms and procedure rooms of varying sizes and were designed for future flexibility. Some of the construction challenges included mitigating flood risks next to a drainage channel and coordinating the electrical feeds to the new building.

Project Details

ClientUniversity of Texas Health Science Center at San Antonio

Architect Alamo Architects

Location San Antonio, TX

Delivery Construction Manager-at-Risk

Status In Progress


2483_From-Floyd-Curl-3-Stories_1920x768

Similar Projects